Història

Ciutat de xemeneies

La llavor de la present Fundació Educativa Terrassa cal cercar-la l’any 1966-67 a la parròquia de Sant Josep de Terrassa, quan s’organitzaven activitats els dissabtes a la tarda, algunes excursions els diumenges i colònies d’estiu.

La tasca integradora que va dur a terme en aquell moment l’Esplai Can Palet amb la finalitat que els nens i nenes respiressin aire pur lluny de l’activitat tèxtil que es vivia en aquell moment a la ciutat, on les xemeneies omplien l’aire de sutge, va ser molt transcendent.

Imatge de 1972 de les Colònies de Can Palet
Segona tanda de les colònies de Can Palet de 1972

L’any 1972 tant l’esplai com les colònies estaven totalment consolidats. Hi havia infants, i també un grup de famílies, que participaven i motivaven a altres famílies a apuntar els infants a l’esplai. A poc a poc les inscripcions van anar creixent, i a finals de la dècada dels 70 l’esplai contava amb 150 inscripcions durant l’any.

Al llarg de la seva història l’esplai ha anat avançant en funció de les necessitats que, els diferents equips de monitors, han anat detectant en el seu entorn més proper. D’aquesta manera l’any 2008 va néixer el centre diari, regularitzat com a organització amb el nom d’Associació centre Diari Can Palet.

El 10 d’octubre del 2012 es van unir els projectes del Centre d’Esplai i el Centre Diari, formant l’Associació Educativa Can Palet amb la missió de poder oferir una proposta més integral als infants i famílies del barri.

Paral·lelament, a partir de l’any 1968, la masia de Ca n’Anglada acollia activitats esporàdiques de lleure que volien donar continuïtat a les colònies que organitzaven voluntàriament un grup de joves des de 1963. Aquestes activitats es van anar consolidant fins a ubicar-se a la parròquia de Sant Cristòfor, unificades com a entitat sota el nom de Grup Colònies Ca n’Anglada.

Al 1979, Grup Colònies comença a oferir activitats de lleure educatiu a l’estiu en un entorn urbà, neixen els Casals d’estiu! Un projecte educatiu que complementa l’acció desenvolupada a l’esplai setmanal i a les colònies.

Festa de final de curs Esplai Can Palet 1986
mosaïc commemoratiu al pati de Grup Colònies Ca n'Anglada

La unió de dues entitats

És a l’any 1999 quan l’entitat inicia Fem Camí, el seu projecte d’esplai diari, que s’ha anat adaptant a les necessitats durant els darrers 22 anys.

A dia d’avui, les dues entitats s’uneixen per crear un projecte comú: la Fundació Educativa Terrassa. Ambdues entitats ja treballaven conjuntament des de feia 10 anys, però totes dues mantenien la seva pròpia idiosincràsia. Ara però, s’han cohesionat esdevenint una mateixa entitat amb l’objectiu de guanyar visibilitat i múscul executiu a la ciutat.

Menú